Her yıl dünyada Beyaz Baston Körler Haftası münasebetiyle çeşitli etkinliklerle görme engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekilerek farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır. Her vatandaşın potansiyel bir engelli adayı olduğu düşünüldüğünde engelliliğin önlenmesi, engellilere karşı gerekli tedavi ve iyileştirme hizmetlerinin sunulması, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığın arttırılması ve engellilerin kendi haklarının bilincine varması, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması gereken konulardır.
Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak, problemlerini çözmek, onlara sahip çıkarak sorunlarına ortak olmanın insani bir görev olması bilinciyle, halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için görme engelli vatandaşlarımızla birlikte bedensel, zihinsel, sosyal, ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay ulaşabilmesine yönelik faaliyetlerimiz engelliliğin önlenmesi, engelli bireylerin sağlık hizmetine erişiminin kolaylaştırılması, engelli sağlık kurulu raporları düzenlemeleri ve evde sağlık hizmetleri kapsamında sürdürülmektedir.
Her yıl 7-14 Ocak tarihlerinde resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamakta, görme engelli kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları tartışılmaktadır.
Göz sağlığını korumak ve olumsuz sonuçların önüne geçmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
•Televizyon, bilgisayar vb. cihazların ekranlarına uzun süre yakından bakılmamalıdır.
•Uzun süren bilgisayar kullanımlarında gözler sık sık dinlendirilmelidir.
•Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) bol miktarda tüketilmelidir.
•Göz hijyenine özen gösterilmelidir.
•Kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 cm mesafe olmasına dikkat edilmelidir.
•Çok az ya da fazla ışıkta okuma ve yazma yapılmamalıdır.
•Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalıdır.
•Çocuklarda herhangi bir göz kayması veya görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz doktoruna başvurulmalıdır.
•İlerleyen yaşla birlikte göz sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalıdır.