1 Aralık Dünya AIDS Günü
13 Aralık 2017

HIV Enfeksiyonu 1980 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır. Sıklıkla cinsel temas, damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile bulaşma olmaktadır.

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmaktadır. İlaç tedavisi bulaşıcılığı engellemesi açısından önemlidir. HIV(+) anneden HIV(-) bebek doğabilmektedir. Hastalığın aşısı yoktur. Önlenebilir bir hastalık olması açısından HIV /AIDS ile mücadelede en önemli olan koruma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşlilik ve riskli cinsel temasta kondom kullanımı hem güvenli hem de basit korunma yollarıdır.

Günümüzde doğru zamanda ilaç tedavisine başlayan HIV pozitifler kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. Geç HIV tanısı alan ve AIDS evresinde olan kişiler dahi ilaç tedavisiyle sağlık ve yaşam kalitelerini artırarak yaşamlarını sürdürebilirler. Ülkemizde ilaca erişimde sorun yaşanmamaktadır.

HIV enfeksiyonu, HIV pozitif kişilerle, aynı iş yerinde çalışmak, aynı okulda okumak, ortak çatal kaşık kullanmakla, tokalaşmakla, telefon, kitap gibi araçları ortak kullanmakla, ortak duş-banyo alanlarını, havuzları, tuvaletleri kullanmakla, böcek ve sinek sokması ile bulaşmaz.

Ülkemiz dünyada ki HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir.

Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavileri, sosyal güvence kapsamında karşılanmaktadır

Sağlık Bakanlığı HIV/AIDS konusunda duyarlılığın artırılması, hastalığın bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi, kişilerin toplumda ayrımcılık ve damgalanmaya uğramalarının azaltması hatta ortadan kaldırılması, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri için çalışmalar yapmaktadır.