08-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası
Kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgi vermek, kalp sağlığı konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek amacıyla “08-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Kalp ve damar hastalıkları Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ölümlerin birinci sırasını oluşturmaktadır. Dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler beklenen yaşam süresinin artmasına neden olmuştur. Yaşam süresinin uzaması istenen bir şey olmakla birlikte, paralelinde bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığında artış meydana getirmiştir. Kardiyovasküler hastalıklar “Önlenebilir Hastalıklar” grubundandır.
Dünya Sağlık Örgütü; Kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini belirtmektedir. Kalp sağlığı için belirli önlemlerin alınması, özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, onların uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini sağlayacaktır.
Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikayetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır.
Kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri;
Yaş ve cinsiyet, birinci derece akrabalarda kalp ve damar hastalık öyküsü, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, stres, aşırı kilo, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabettir.
Kalp sağlığını korumak için neler yapılmalı ?
· Sağlıklı ve yeterli beslenmeli,
· Özellikle 5-15 yaş grubunda görülen bademcik iltihapları tedavi edilmediği taktirde, Romatizmal Kalp hastalıklarına neden olabileceği için, üst solunum yolu enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisiyle ileride oluşabilecek kalp hastalıklarından korunulmalı,
· Fiziksel aktivite artırılmalı,
· Sigara ve alkol gibi zararlı maddeleri kullanmamalı,
· Stres faktörü kontrol altına alınmalı,
· Sağlıklı vücut ağırlığı korunmalı,
· Kan basıncı kontrol altında tutulmalı,
· Kan değerleri ölçümünü düzenli olarak yaptırmalıyız.