Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılında başlayan “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” verimli bir şekilde devam etmektedir. Bu program ile toplumda farkındalık oluşturulması, bilinç sağlanması ve aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla 12-18 Mart arası “Dünya Tuza Dikkat Haftası” çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Tuzun fazla tüketimi insan sağlığına olumsuz yönde etki ettiği için azaltılması ve iyotlu tuz kullanılması önemlidir.
FAZLA TUZ KULLANIMINDA NE OLUR?
Tuzun fazla tüketimi kişinin kan basıncını yükseltir ve inme, kalp krizi, kalp hastalıkları risklerinin artmasına sebep olur.
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
İlk olarak yapılan yemeklerde kullanılan tuz miktarı kademeli olarak azaltılmalıdır.
Özellikle çocuklarda tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofralarda tuz ve tuzlu soslar kaldırılmalıdır.
Hazır besinler tüketilirken mutlaka etiketleri okunmalı ve daha az tuz içeren ürünler tercih edilmeli.