Verem Eğitim ve Propaganda Haftası
03 Ocak 2018

Verem (tüberküloz) hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu zayıflatır ve ölüme neden olur. Verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta ‘Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ olarak belirlenmiştir.

Tüberküloz Nasıl Bulaşır?

Öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar  havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alır ve enfekte olurlar. Hastalığın bulaşması için verem hastası biri ile uzun süre aynı ortamda yaşamak gereklidir. Çatal, kaşık ve tabak gibi gerekçeler ile bulaşma olmaz. İlaç tedavisine başladıktan sonra bulaştırıcılık hızla yok olur. Bu nedenle ilaçlı tedavi için "kimyasal karantina" denilmektedir. Eğer kullanılan ilaçlar etkili ise kısa sürede bulaştırıcılık büyük oranda yok olur.

DÜZENSİZ TEDAVİ YA DA EKSİK BIRAKILAN TEDAVİ, İLAÇ DİRENCİNE YOL AÇAR
Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. Tüberküloz hastalığına yakalananların aileleri ve diğer temaslıları da verem savaş dispanserlerine davet edilerek ücretsiz muayeneleri yapılmaktadır. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere ücretsiz koruyucu ilaç verilmekte olup hasta olduğu tespit edilenlere ise tedavi başlanmaktadır.

DOKTORA BAŞVURMAKTA GEÇ KALMAYIN
Hastalar doktora geç başvurmakta ya da geç tanı konulmaktadır. Ayrıca tedavi eksik bırakılmakta ya da düzensiz kullanılmaktadır. Verem tümüyle şifa sağlanacak bir hastalık iken ilaca dirençli hale gelmekte, tedavisi güçleşmektedir. Bu arada da hastanın akciğerleri hasar görmekte, adeta tükenmektedir.

Ülkemizde tüberküloz hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. DGT uygulamasında hasta tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır. 

Yürütülen başarılı tüberküloz kontrol çalışmaları neticesinde Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre tüberküloz insidansı yüz binde 20’nin altına düştüğü ve diğer kriterleri sağladığı için ülkemiz eliminasyon fazına girmiştir. Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda ülkemizde yürütülen tüberküloz kontrol programı, tüberküloz eliminasyonunu hedefleyecek şekilde güçlendirilerek sürdürülecektir.

Sonuç olarak;

  • Verem(tüberküloz) hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
  • Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kâğıt mendille kapatınız. Kâğıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırınız.
  • 2-3 haftadan uzun süren ve antibiyotik tedavisi ile iyileşmeyen öksürük varsa ileri tetkik için tekrar sağlık kuruluşuna başvurunuz.
  • Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz.
  • Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir.
  • Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarınızı Doğrudan Gözetimli Tedavi ile kullanınız.